Een petit four is een klein gebakje dat vaak geserveerd wordt bij koffie of thee met tal van andere lekkernijen. Het werd vroeger gemaakt in een kleinere oven naast de grote bakoven vanwaar ook de naam komt; petit four – kleine oven.

In de laatste jaren zijn de gebakjes echter meer en meer een eigen leven gaan leiden en vormen ze vaker heuse dessertbufetten die aangekleed worden in bepaalde thema’s. Daarnaast serveert men ze ook vaker en vaker bij recepties omwille van de kleine omvang met een grote smaak. Zowel privé als zakelijke feesten maken dankbaar gebruik van de aanpasbaarheid van deze kleine gebakjes om de favoriete kleuren, logo’s of andere thema’s in de verf te zetten.

petit fours dessertafel babyborrel

Voorbeeld van een petit-four desserttafel tijdens een babyborrel

Van oorsprong zijn er drie verschillende soorten petit fours al begint ook deze indeling tegenwoordig te vervagen en worden grenzen vaker en vaker uitgebreid en overschreden:

  • Glacé (“glazuur”): kleine cakes met glazuur, icing, botercreme of slagroom topping of gedecoreerde taartjes bedekt met fondant (bv. mini éclairs and mini tartlettes).
  • Salé (“gezouten”), kleine hartige gebakjes, ideaal voor te serveren bij cocktail parties or buffetten
  • Sec (“droog”), koekjes, merenigues, macarons of bladerdeeg gebakjes met een droge inhoud.
workshop petit fours

voorbeeld petit fours gemaakt tijdens de workshop

Zin in een lekkere desserttafel met heerlijke petit fours of nood aan gepersonaliseerde gebakjes voor uw feest of zakelijk event. Kijk even verder op onze site bij desserttafels of contacteer ons direct.

Wil je het liever zelf maken maar weet niet goed hoe. Geen nood, tijdens onze workshops tonen we alles en geven we je een hele hoop tips & tricks. Lees er meer over op onze workshop-pagina.